Present Perfect Continuous și Past Perfect Continuous

Timpurile verbale Present Perfect Continuous si Past Perfect Continuous

Present Perfect Continuous și Past Perfect Continuous se folosesc în aceleași situații ca Present Perfect Simple și Past Perfect Simple. Formele continue, însă, pun accentul pe altceva decât cele simple.

Ascultă varianta audio a lecției.

Să vedem două exemple, după care vom da mai multe explicații.

e.g. I have washed the car. (Present Perfect Simple)
e.g. I have been washing the car for two hours. (Present Perfect Continuous)

e.g. I had washed the car before it started to rain. (Past Perfect Simple)
e.g. I had been washing the car for two hours before it started to rain. (Past Perfect Continuous)

Present Perfect Simple și Past Perfect Simple

În primul rând, amintește-ți cum se formează și când se folosesc Present Perfect Simple și Past Perfect Simple.

Pe scurt, Present Perfect Simple are forma have washed. Este compus din verbul auxiliar ‘to have’ alături de cea de a treia formă a verbului principal. Present Perfect Simple se folosește, de obicei, pentru acțiuni care au început în trecut și se continuă în prezent sau care tocmai s-au încheiat și au un rezultat important în prezent.

e.g. I have washed the car. → Am spălat mașina, deci ea e curată acum.

Past Perfect Simple are forma had washed. Este compus din verbul auxiliar ‘to have’ la trecut – adică ‘had’ – alături de cea de a treia formă a verbului principal. Past Perfect Simple desemnează o acțiune care s-a întâmplat înaintea unei alte acțiuni din trecut.

e.g. I had washed the car before it started to rain. → Mai întâi am spălat mașina și abia apoi a început să plouă.

Present Perfect Continuous si Past Perfect Continuous

Diferența dintre Present Perfect Simple și Present Perfect Continuous, respectiv dintre Past Perfect Simple și Past Perfect Continuous constă în faptul că:

formele simple pun accentul pe acțiune sau pe rezultatul său;
formele continue evidențiază durata sau continuitatea acțiunii.

Să revedem exemplele de la începutul lecției.

e.g. I have washed the car. → Mă interesează faptul că am spălat mașina și că acum ea e curată.
e.g. I have been washing the car for two hours. → Mă interesează faptul că mi-am petrecut ultimele două ore spălând mașina.

e.g. I had washed the car before it started to rain. → Mă interesează faptul că spălasem mașina înainte că ploaia să înceapă.
e.g. I had been washing the car for two hours before it started to rain. → Mă interesează faptul că mi-am petrecut două ore spălând mașina înainte ca ploaia să înceapă.

Iată schemele celor două timpuri verbale continue:

Present Perfect Continuous: have been/has been + [verb + ING]

e.g. I have been waiting, you have been dancing, he has been playing video games

Past Perfect Continuous: had been + [verb + ING]

e.g. I had been waiting, you had been dancing, he had been playing video games


Completează următoarele propoziții folosind Present Perfect Simple sau Continuous și Past Perfect Simple sau Continuous. Scrie răspunsurile tale în secțiunea de comentarii a acestei lecții și vei primi, dacă este cazul, sugestii de îmbunătățire.

 1. Nu pot să cred că dorm de zece ore.
  I can’t believe I ………. for ten hours. (to sleep)
 2. Aceasta e rochia pe care o călcaseși înainte de a hotărî să o porți pe cealaltă.
  This is the dress you ………. before you decided to wear the other one. (to iron)
 3. A mâncat deja destulă înghețată; te rog nu-i mai da.
  He ….. already ….. plenty of ice cream; please don’t give him any more. (to eat)
 4. O dureau picioarele când am ajuns acasă pentru că dansase toată noaptea.
  Her feet were hurting when we got home because she ………. the entire night. (to dance)
 5. Plouă în continuu de când ne-am întors din vacanță.
  It ………. continuously since we returned from our holiday. (to rain)
 6. Carla era supărată pe noi pentru că nu o sunaserăm să anunțăm că venim.
  Carla was mad at us because we ………. her to say we were coming. (to call)
 7. V-ați terminat temele?
  ………. your homework? (to finish)
 8. Oamenii erau iritați pentru că așteptaseră prea mult să înceapă spectacolul.
  People were annoyed because they ………. too long for the show to start. (to wait)

38 comentarii pentru “Present Perfect Continuous și Past Perfect Continuous”

 1. I like very much and that is why I study English Class 2A first letters I learned afterwards then I started to read the numbers work and slowly I learned to speak

  1. Dragă Ciprian, toate răspunsurile sunt corecte, mai puțin nr. 6., unde avem nevoie de Past Perfect Simple: Carla was mad at us because we had not called her to say we were coming.

   Apelul telefonic ar fi durat foarte puțin și nu ne interesează durata sau continuitatea sa. Ar fi fost o acțiune scurtă, punctuală.

   Ce ne interesează e rezultatul acțiunii – de fapt, lipsa acelei acțiuni. Nu am sunat-o, așa că ea nu a știut că urmează să venim (și fie am deranjat-o, fie n-a apucat să se pregătească pentru vizită).

   Felicitări și puteți încerca să răspundeți și la punctele 2, 3 și 5.

   1. 1 i have beeen sleeping
    2.you had been ironing
    3. he has ate
    4. she had been dancing
    5. it has been raining
    6. we had not called
    7. have you finished?
    8. they had been waiting

    1. Dragă Oli, îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului.
     Să vedem:

     1. OK.
     2. OK, cu mențiunea că puteam folosi și Past Perfect Simple deoarece fraza nu pune în mod specific accentul pe durata sau pe continuitatea acțiunii.
     3. Timpul verbal (Present Perfect Simple) este corect, dar forma a treia a lui to eat este eaten. Așadar, avem nevoie de he has eaten.
     4. OK.
     5. OK.
     6. OK.
     7. OK.
     8. OK.

     Very well, nice job!

     1. Am o intrebare,cand se pune terminatia “en”? Adica…daca folosesc Present Perfect Simple trebuie sa stiu ca la a treia persoana singular in loc de terminatia “ed” trebuie sa pun terminatia “en”?

     2. Eliza, răspunsul este nu. Singura regulă în ce privește verbul principal din Present Perfect Simple (și, de asemenea, din Past Perfect Simple) e aceea că ai nevoie de a treia sa formă.

      În cazul verbelor regulate, ea are întotdeauna “-ed” la final, e.g. to watch – watched – watched.

      În cazul verbelor neregulate, ea este, bineînțeles, neregulată, e.g. to sign – sang – sung. Găsești aici cele trei forme ale verbelor neregulate.

      Îți recomand să parcurgi lecțiile 13 și 14 de la nivelul intermediar, pentru a învăța cum se formează și pentru a exersa Present Perfect Simple și Past Perfect Simple.

 2. 1.have been sleeping
  2.had ironed
  3.has eaten
  4.had been dancing
  5.has been raining
  6.hadn’t called
  7.have you finished
  8.had been waiting

  1. Propoziția “Did you finish your homework?” este corectă din punct de vedere gramatical. (Atenție, dacă avem verbul auxiliar “did”, atunci verbul principal este la prima sa formă – “finish”, fără “ed”.)

   Totuși, conform englezei britanice standard, dacă tema a fost făcută recent și dacă ne interesează rezultatul din prezent (faptul că ea este sau nu finalizată), trebuie să folosim Present Perfect Simple: “Have you finished your homework?” În engleza americană, întâlnim adesea și formularea cu Past Simple (“Did you finish etc.”)

   Pentru siguranță maximă, îți recomand să folosești Present Perfect Simple în acest context (cel în care ne interesează rezultatul unei acțiuni recente). Și să folosești Past Simple în cazuri precum: “Did you finish your homework before 8 o’clock?” sau “Did you finish your homework all by yourself?” (cazuri în care atenția nu mai cade pe finalizarea temei, ci pe alte aspecte – ora la care ai terminat tema, ajutorul pe care l-ai solicitat pe parcurs sau orice altceva).

 3. Multumesc foarte mult ! Sunt clasa a 8-a si am dat test din ele..Le incurcam ..e faceam praf daca nu erati voi.Datorita voua am primit nota 10 si chiar le-am retinut f.bine..Ex..cum aud de present perfect continuu imediat ma gandesc la have has been si vb cu ing.Multumesc inca o data f.mult.M-au ajutat f.mult exemplele sub forma de exercitiu . All the god and good luck.

  1. Corect, spunem: Simon and Kate have been married since July. = Simon și Kate sunt căsătoriți din iulie.

   Verbul de conjugat este “to be”, iar “married” este un adjectiv provenit din verb la participiu (to marry – married – married).

  1. Teo, le poți folosi pe amândouă. Teoretic, este corect “I have been sleeping until now” pentru că ne referim la o acțiune încheiată recent (Present Perfect) și punem accent pe continuitatea ei (Continuous).

   În practică, totuși, întâlnim foarte des și varianta “I was sleeping until now” (Past Continuous). De ce? Pentru că ea se pretează mai natural ca răspuns la întrebarea “What were you doing (e.g. while I was away from home)?”, adică un “ce-ai făcut/ce făceai” mai general. Nu mă interesează că ai făcut o acțiune care tocmai s-a încheiat, ci ce făceai tu în ultimele ore, cât am fost eu plecată de acasă.

   Nu știu dacă te-am lămurit prea bine. E o chestiune de intenție a vorbitorului și de finețe a limbii.

   În ce privește prima întrebare (când folosim verbele “to be”, respectiv “to have” ca verbe auxiliare), dacă te interesează alte cazuri pe lângă cel de mai sus, există o sumedenie de situații în care avem nevoie de unul sau de altul. În cursul Timpurile verbale din limba engleză, găsești toate timpurile verbale explicate în detaliu, inclusiv ca structură.

  1. Bogdan, corect este it has been raining.
   – Folosim has pentru ca it este la persoana a III-a singular si acesta este acordul corect pentru verbul to have.
   – Folosim forma continua (-ing) pentru ca ne intereseaza continuitatea actiunii.

 4. Alexandra I love you! site-ul tau si explicatiile tale ma ajuta fooarte mult,iti multumesc foarte mult. As mai vrea sa te intreb ceva: La un exercitiu cu timp verbal vs timp verbal as vrea sa stiu cand folosesc un timp verbal sau alt timp verbal.Ms mult! Maine dau un test!

  1. Mulțumesc pentru mesaj! Depinde de timpurile verbale din care dai acest test.

   Unul dintre obiectivele cursului Timpurile verbale din limba engleză este cel de a te ajuta să alegi timpul verbal corect atunci când nu ești sigur dacă trebuie unul sau altul (e.g. Present Simple sau Present Continuous). Acest curs cuprinde toate cele 12 timpuri verbale, dar numai primele trei lecții sunt gratuite.

   Așa că îți recomand să faci o listă cu timpurile verbale din care vei da testul (presupun că nu din toate) și să parcurgi lecțiile aferente pe care le găsești la nivelul intermediar (partea de gramatică, cea de exerciții și explicațiile audio). Dacă dai testul și din alte timpuri verbale, care nu sunt în această secțiune, caută-le aici, pe blog (în căsuța de căutare de la finalul sidebar-ului de pe partea dreaptă).

   Mult succes!

 5. salut,imi puteti va rog spune mai explicit Past Perfect Continuous ,as stii sa le diferentiez dar ca au fel de definitie .
  M-ati putea ajuta ?

  1. Salut, Diana. Nu sunt sigură că îți înțeleg întrebarea. Poate că te referi la diferența dintre Past Perfect Simple și Past Perfect Continuous? Dacă da, atunci găsești răspunsul urmărind lecția de mai sus.

   Pe scurt, folosim atât Past Perfect Simple, cât și Past Perfect Continuous atunci când ne referim la acțiuni care s-au întâmplat înaintea altor acțiuni din trecut. Diferența este aceea că Past Perfect Simple pune accentul pe acțiunea în sine sau pe rezultatul ei, iar Past Perfect Continuous pe durata sau pe continuitatea acțiunii (e.g. mă interesează pentru cât timp făcusem acea acțiune anterioară în momentul în care cealaltă acțiune s-a produs).

   Parcurge, așadar, lecția de mai sus și urmărește explicațiile audio pentru mai multe detalii.

 6. astazi am test la engleza din Past perfect si past perfect continuous… va rog explicati-mi mai bine cum pot sa-mi dau seama cand se pune past perfect si cand se pune past perfect continuous ..!

  1. Dragă Maria, așa cum se precizează și în lecție, Past Perfect Simple pune accentul pe acțiune, iar Past Perfect Continuous pe durata acțiunii.

   De exemplu, dacă mă interesează că Jake vorbise cu Sarah înainte ca eu să ajung acolo, spun: „Jake had talked to Sarah before I arrived there.” Aici, accentul e pe simplul fapt că el vorbise cu ea.

   Dacă mă interesează că ei vorbiseră timp de două ore înainte ca eu să ajung acolo, spun: „Jake had been talking to Sarah for two hours before/when I arrived there.” Aici, accentul e pe durata conversației, pe faptul că el îi vorbise ei timp de două ore.

 7. Va multumesc pentru tot.Inainte sa intru la liceul pe care mi-l doream,ma inspaimanta engleza.Asa ca in vacanta de vara m-am hotarat sa invat timpurile si toate cele,iar astazi,cu autorul dumneavoastra am reusesc sa ma descurc mai bine.Va multumesc tare mult <3

 8. Bună seara! Vă mulțumesc foarte mult. M-ați ajutat să înțeleg aceste două forme. Am înțeles mult mai ușor și mai repede decât la școală. O seară frumoasă și mult succes în continuare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top